data
Secrets de les herbes i espècies mediterrànies

La cuina mediterrània és una de les més aclamades a nivell global, gràcies a la riquesa dels aliments, herbes i espècies que donen vida a les seves receptes. Entre les joies culinàries que destquen en aquest racó del món hi trobem la italiana, la francesa i, per suposat, la nostra, l'espanyola.

 

 

Un matís gastronòmic: la diferència entre herba aromàtica i espècia

Encara que el seu ús és molt recurrent a les cases i restaurants, a vegades hi ha certes confusions entre els dos conceptes. Quina és primerament la diferència entre herba aromàtia i espècia?

Les conegudes com a herbes aromàtiques solen ser les fulles fragants d'alguna planta o arbre, mentre que el concepte d'espècia se sol aplicar a les parts dures com a llavors, escorces o arrels de les plantes.

 

Les millors herbes i espècies per a donar sabor de plats de cuina mediterrània

En la gastronomia mediterrània, no hi ha res com el toc just d'espècies i condiments per a ressaltar els diferents sabors del plat i aconseguir una combinació d'equilibri perfecte. Triar quines espècies afegir i combinar pot ser complicat, així que et presentem dues llistes de les espècies i herbes més útils i fàcils de combinar perquè puguis incloure-les en les teves receptes:

Les herbes aromàtiques mesdierrànies per a donar un toc de sabor únic als teus plats:

  1. Julivert: en la cuina serveix per a gairebé tot. És una herba aperitiva, estimulant i diürètica i normalment s'usen les fulles i la tija picats. Normalment, acompanya amanides, mariscos i carns vermelles.
  2. Alfàbrega: és dolç amb una mica de sabor de regalèssia. Molt coneguda en la cuina italiana, ja que és l'ingredient principal de la salsa pesto. S'utilitza en salsa de tomàquet, sopes i amanides.
  3. Llorer: conegut pel seu ús de fulles seques. Sol acompanyar les salses per al peix, amb verudres o bullits. També s'usa per a aromatitzar la carn guisada.
  4. Orenga: a vegades s'usa per a preparar infusions, ja que té importants propietats estomacals i estimulants de les funcions digestives. En la cuina tradicional s'usa per als estofats, plats d'ocells de corral o mariscos, a part de les pizzes i pastes italianes.

No t'oblidis de les espècies, aquetses són les espècies mediterrànies més utilitzades:

  1. Pebre negra: el pebre molt és un condiment saborós per a les verdures cuites i els plats de pasta. Té moltes propietats com ser un antioxidant, antiinflamatòria, ajuda a reduir el colesterol i augmenta l'absorció de nutrients.
  2. Pebre roig: és un dels ingredients fonamentals dins de la cuina espanyola. Hi ha tres varietats de pebre roig, el dolç, el picant i l'agredolç, les quals són molt utilitzades en receptes per a donar un toc característic o picant als plats.
  3. Safrà: de sabor amarg i gran aroma, és un indispensable a Espanya per a les paelles. També s'utilitza per a donar un toc de sabor en arrossos, carns i mariscos. És una de les espècies de valor econòmic més alt per la seva delicadesa en la recol·lecció i manipulació
  4. Cúrcuma: té una gran versatilitat gastronòmica i se li atribueixen propietats medicinals. Té un color ataronjat-groc que a vegades pot arribar a confondre's amb el curri. El seu sabor melós, picant i amarg fa que les quantitats del seu ús hagin de ser petites i normalment sol acompanyar arrossos, carns i peixos.

I encara que l'all no encaix exactament en cap dels dos grups, la seva presència com a condiment al costat d'herbes o espècies potencia el sabor, especialment en salses i guisats. 

 

Dades curioses de les espècies i condiments

Explorant curiositats sobre aquestes meravelles culinàries, descobrim que un dels factors menys conegut i més sorprenents és que l'objectiu principal d'utilitzar-los és per a estimular l'apetit, realçant el sabor i aroma dels plats. A més, algunes espècies poden reemplaçar la sal, sent un aliat valuós per a aquells que busquen moderar el seu consum.

Por otra parte, aunque muchas de ellas exhiban tonos verdes, algunas, como la cúrcuma y el azafrán, aportan no solo sabor, sino también un vibrante toque de color al plato, no olvidemos que la presentación del plato es un punto de gran importancia.

 

Gaudeix de la millor cuina mediterrània en Fancy Restaurant

T'agradaria assaborir exemples de plats mediterranis condimentats amb les millors espècies típiques de la gastronomia mediterrània? No dubtis a visitar Fancy Restaurant a l'Estartit amb més de 30 anys d'experiència en la cuina mediterrània, un local d'ambient acollidor i una gran selecció i varietat d'opcions. T'esperem per a gaudir de la millor cuina mediterrània!

Truca'ns i reserva taula!

Des de Setmana Santa fins a octubre, obrim tots els dies de 12.30 a 15.30 h i de 18.30 a 22.30 h